Mantı Çeşitleri

sade, soslu kayseri mantı tarifleri

Mantı; içi kıyma ya da başka malzemelerden doldurulmuş hamur parçası olarak adlandırılabilir. Fakat mantıyı bu kadar basitçe anlatmak olmaz. Kökeni Orta Asya ve Kafkasya’ya dayanan mantının birçok çeşidi bulunmaktadır. Mantı temel olarak kalsa da isimleri ve yapılışları farklılıklar oluşturmaktadır. Unutmadan belirtmek gerekir ki; mantı kültürel bir mirastır. Yıllarca nesilden nesle aktarılmıştır.

Kıyma sevmeyenler için; patatesli, peynirli hatta içine malzeme konulmadan sadece sosla yapılan mantılarda bulunmaktadır. Sizlerde farklı mantı çeşitleri öğrenmek istiyorsanız doğru yerdesiniz. Türkler için mantı başlı başına bir yemektir. Farkı pişirme teknikleri ile pişirilen ve servis edilen mantılara gelin hep birlikte bakalım. Keyifli lezzetler dileriz…

Mantı sadece Türkiye’de değil; Rusya’da, Çin’de hatta birçok ülkede çok sevilerek tüketilen bir yemektir. Alışık olduğumuz ve severek tükettiğimiz Kayseri Mantısının yanında farklı mantı çeşitleri de vardır. Farklı tatlar denemek hoşunuza gidiyorsa emin olun bu mantı çeşitlerini denemek ve yapmak isteyeceksiniz.

Bizler Lezzet Mantı olarak üretim yaptığımız mantılar dışında sizleri farklı mantılara da yönlendirmek istedik. Keyifli okumalar dileriz…

Kayseri Mantısı

Türkiye’de mantı denilince aklımıza ilk gelen Kayseri Mantısıdır. Kayseri mantısı en meşhur lezzetler biridir. Herkesin çok severek tükettiği Kayseri mantısı; kıymadan yapılmaktadır. Kayserili birine sorarsanız 40 tane mantı bir kaşığa sığmalıdır. O yüzden çok küçük boyutlarda yapılır. El emeği çok büyük olan bu mantı çeşidine hayır diyebilecek kimse yoktur.

Kayseri’nin leziz yemeği olan Kayseri Mantısı bol bol salça sos kullanılarak yapılır. Sarımsak sevenler için sarımsaklı yoğurt ile lezzeti en üst seviyeye taşınır. Burada tartışılacak konu lezzet değil bir kaşığa 40 adet sığıp sığmadığıdır. Lakin; lezzeti tartışılacak boyuta henüz ulaşmamıştır. Çünkü sevmeyenini bulmak çok zordur.

Üçgen Mantı

Şeklinin üçgen olmasından dolayı bu ismi olan mantı çeşidi soslarla zenginleştirilerek oldukça leziz bir akşam yemeği yapılabilir. Sizlerde farklı bir şekilde mantı yemek istiyorsanız üçgen mantı tercih edebilirsiniz.

Kıyma ile hazırlanan iç harcında; katkı maddesi bulunmaz. Oldukça lezzetlidir. Ürünlerimizi tam çözülmeden pişirmenizi tavsiye ederiz. Ayrıca büyük mantı yemekten hoşlanmıyorsanız; minik üçgen mantımızı da tercih edebilirsiniz.

Gül Mantı

Şekli ile gülü anımsatan bu mantı çeşidimiz oldukça lezzetlidir. Hamurunda domates ve ıspanak kullanılan gül mantı çeşitlerimizde vardır. Bu mantı çeşitlerimizde renklendirici bulunmaz. Hamurun rengi kullanılan malzemeden gelmektedir.

Sizlerde farklı bir mantı çeşidi yemek işitiyorsanız ve sofranızda farklı bir görünümde mantı olsun istiyorsanız gül mantıyı severek tercih edebilirsiniz. Kıyma ile hazırlanmaktadır. Kırmızı et bulundurur.

Gelin Bohçası

Görüntüsü ile aklınızı başından alacak olan Gelin Bohçası için deyim yerindeyse yemede yanında yat diyebiliriz. Oldukça kolay bir şekilde hazırlanan ve servise şık bir tabak konulmasını sağlayan gelin bohçaları çok lezzetlidir.

Ispanaklı ve domatesli olarak da bulunan gelin bohçasında renklendirici yoktur. Yeşil rengini ıspanaktan, kırmızı rengini ise domatesten almaktadır. Lezzetli ve şık bir akşam yemeği arıyorsanız sizlere ısrarla tavsiye ediyoruz.

Minik Hıngel

Görüntüsü oldukça sevimli olan bu mantı çeşidimiz tam ağzınıza layık. Sizlerde hıngel yemekten hoşlanıyorsanız Lezzet Mantı ailesinden Minik Hıngeli tercih edebilirsiniz. Bu sayede hem karnınız hem de gözünüz doyacaktır.

Ispanaklı ve domatesli minik hıngellerimizide tercih edebilirsiniz. Renklendirici bulunmayan bu mantı çeşidimizde; renklerini tamamen doğal unsurlardan almaktadır. Yeşil rengi ıspanaktan gelirken kırmızı rengi ise domatesten gelmektedir. Şimdiden tercihini bu yönde kullananlara afiyet olsun…

Sarma Mantı

Büyüklüğü ile göz ve karın doyuran bu mantı çeşidimiz oldukça lezzetlidir. Bir kere yiyen bağımlısı olacaktır. Farklı sos ve pişirme teknikleri ile sarma mantınızın lezzet seviyesini artırabilirsiniz. İster haşlayarak isterseniz de kızartarak pişirebilirsiniz. Sos seçiminiz ise size kalmış; ister salça soslu isterseniz de fesleğen sosla mantıya boyut atlatmak sizlerin elinde…

Tepsi Mantı

Tepsiye sık sık dizilerek ve salça sos ile süslenerek tadına doyum olmaz olan tepsi mantı ile keyfiniz artabilir. Tepsi mantı sayesinde farklı bir lezzet yaşayabilirsiniz. Sosuna katacağınız baharatlar sayesinde tepsi mantınızın tadına doyum olmayacaktır.

Özellikle misafirleriniz varsa sizlere önerimiz tepsi mantıdır. Hem kolay hazırlanması hem de üst seviye lezzeti ile misafirlerinizin size akşam yemeğinden tam puan vermesini sağlayabilirsiniz. Afiyet olsun…

Klasik Bohça Mantı

Hamur açmakta ve mantı pişirmekte çok iyi değilseniz, anne mantısı yemeği çok özlediyseniz; annenizi yormanıza artık gerek yok. Sizlerde bir paket klasik bohça mantı alarak mantı keyfi yaşayabilirsiniz.

Tadı damağımızda hep kalan ve mantı sevenlerin vazgeçilmez yemeği olan klasik bohça mantı sadece sizi değil herkesi doyurmaya yeter. Bir paket klasik bohça mantı ile 4 – 5 kişilik bir aile kolayca doyacaktır. Afiyet olsun…

Aşağıda ise sizlere henüz üretimini yapmadığımız ama dünyada çok beğenilen mantı çeşitlerinden bahsetmek istiyoruz. Hem bize ulaşırsanız sizlerle bu lezzetlerle tanıştırabiliriz.

Pelmeni (Rus Mantısı)

Kayseri’den çıkıp rotayı Rusya’ya çevirdik. Sofralarınıza farklı bir görüntü oluşturmak ve tadına doyum olmayan bir lezzet çıkarmak istiyorsanız; tamda size göre bir mantı çeşidi olduğunu belirtmek isteriz. Lezzeti her ne kadar Kayseri Mantısına benzese de boyutları neredeyse 20 adet Kayseri Mantısına bedel.

Boyutlarının büyük olmasıyla birlikte kullanılan iç harcın miktarı da doğru orantıda artmaktadır. Görüntüsü ile ‘’Acaba nasıl bu şekil veriliyor?’’ sorusunu aklımıza getiren Pelmeni; kıyma kullanılarak yapılan ve ustalık gerektiren bir lezzettir. Sosunda ise sadece yağ kullanılan bu mantı çeşidinde tek renk hakimdir. Tabi dilerseniz sosuna sizlerde farklılıklar katabilirsiniz.

Girit Mantısı

Komşumuz Yunanistan’a ait olan bir mantı çeşididir. Biz Girit Mantısına yıllarca sosyete mantısı dedik ama doğru adını şimdi sizlerle paylaşıyoruz. Sosyete mantısı diye bildiğimiz mantı aslında Yunanistan’a özgü bir mantı çeşididir. Oldukça kolay bir şekilde yapılan bu mantının tadı ise damaklarda kalıyor.

Bir yiyenin bir daha unutamayacağı lezzet olan Girit Mantısı genelde kıyma ile yapılmaktadır. Sizler tarifi değiştirmek istiyorsanız patateste kullanabilirsiniz. Hamur açma zahmetine girmeden kolayca yağacağınız bu mantı yufka ile yapılmaktadır. Yemek konusunda çok iyi değilseniz bile basitçe yapabileceğiniz bir mantıdır. Ama dikkat edilmesi gereken nokta kızgın yağdır. Sıcak olan bir yağda yapıldığı için hem kendinize hem de çevrenize sıçrayabilir.

Khinkali (Gürcü Mantısı)

Şimdi ise ülkemizin Kuzey Doğusunda kalan bir ülkeye gidiyoruz. Adından da belli olduğu üzere Gürcistan… Et sevmeyenler için patatesli seçeneği de bulunan Gürcü Mantısının boyutları devasa büyüklüktedir. Bunun sayesinde 4 – 5 tane bile yeseniz doyacağınızdan eminiz.

Tadına doyum olmayan bu mantı büyük uğraşlar gerektiriyor. Dikkatle ve özenle yapılan Gürcü Mantısına ise doyum olmuyor. Neredeyse 45 dakikada hazır olan bir yemek olan Gürcü mantısı yiyenlerin ağzında unutulmaz bir tat bırakıyor. Görünüşü ile bohçayı anımsatan bu mantı çeşidi piştiği anda yemeğe hazır bir hale gelmektedir. Fakat dilerseniz üzerine tereyağlı ve pul biberli bir sos hazırlayabilirsiniz.

Gyoza (Japon Mantısı)

Sizi iç harcı kıymadan oluşmayan bir mantı ile tanıştıralım; Gyoza. Japon Mantısı olarak da bilinen bu mantının içerisinde et ile alakalı hiçbir şey yok. Ne tavuktan yapılıyor ne de kırmızı etten. Peynir ailesine mensup olan tofudan, havuçtan, mantardan ve soğandan oluşan bu mantı çeşidi ile diğer mantılardan oldukça farklı. Sizde ailenizi bu mantı çeşidi ile şaşırtmak istiyorsanız akşam yemeği için tercih edebilirsiniz.

Pirinç yufkasından yapılan Gyoza dilerseniz kulak memesi kıvamında elde ettiğiniz hamurdan da hazırlayabilirsiniz. İster buharda pişirin isterseniz de yağda kızartın harika bir lezzet çıkacağını biz belirtelim sizde deneyin. Şimdiden Gyoza mantısını seçmiş olanlara kolay gelsin…

Ravioli (İtalyan Mantısı)

Makarnanın ustası olan İtalya’nın mantıda başarısız olacağını düşündüyseniz yanıldınız. Damaklarda unutulmayan bir lezzet bırakan Ravioli; lor peynirinden yapılmaktadır. Malzeme listesine bakarsanız İtalya’ya gitmenize gerek yok. Evinizde de kolayca hazırlayabileceğiniz bir mantı çeşidi olan İtalyan Mantısı oldukça kolay bir şekilde hazırlanıyor.

Domates sosu ile hazırlanan bu mantı çeşidinde sarımsak bolca kullanılıyor. Sarımsak sevenlerin bayılarak yiyeceği bir mantı çeşidi olan bu mantı oldukça lezzetlidir. Emin olun bir kere yedikten sonra bağımlısı olacağınızı temin ederiz. Sizde mantıda farklılıklar yaşamak istiyorsanız hem kolayca yapılan hem de oldukça lezzetli bir akşam yemeği olacak İtalyan Mantısını gönül rahatlığı ile seçebilirsiniz.

Wonton (Çin Mantısı)

Sanmayın ki Çinliler sadece sushş yiyor. Eğer öyle düşünüyorsanız çoktan yanıldınız. Oldukça farklı yemek çeşidi olan Çin’inde kendine ait oldukça lezzetli bir mantısı var. Görünüşü ile her ne kadar bir dört yapraklı çiçeği aklınıza getirse de malzemelerinin içerisinde bir çiçek yok. Kıymadan yapılan bu lezzetli mantı çeşidi oldukça kolay ve kısa bir sürede yapılıyor.

Şeker, ketçap ve sirkeden oluşan sosunda ise mısır unu bile var. Oldukça zengin bir malzemeye ihtiyaç duyan bu mantı çeşidi kızartılarak yapılıyor. Mantıyı kızarmadan ise yumurta sürmeniz gerekiyor. Bu sayede kırmızı bir hal alan Wonton; unutulmayacak bir yemek deneyimi ortaya çıkarıyor.

Mantu (Afgan Mantısı)

Bu sefer sosunuz sulu olmayacak. Sosunda kıyma kullanılan bu mantı çeşidinin içi ise ıspanaklı. Ispanak ve kıyma uyumunu sevenler için birde hamur ekliyoruz. Bu sayede tadına doyum olmayan bir lezzet ortaya çıkıyor. Yemeklerde muskat kullanmayı sevenler için ideal bir lezzet.

Haşlanarak yapılan bu mantı çeşidinde bol kıymalı sos kullanarak yapılmaktadır. İçerisinde ise lezzetli bir yeşil sebze olan ıspanak kullanılmaktadır. Yanına bir kaşık yoğurt koyarak da servis yapabilirsiniz. Bu sayede zaten lezzeti olan Mantunun lezzetini en üst seviye çıkarmış olursunuz.

Boşnak Mantısı

Akşam yemeğinize önemli misafirleriniz gelecekse ve yapacağınızı düşünüyorsanız sizler için Boşnak mantısını ısrarla tavsiye ediyoruz. Hem misafirlerinizin hem de sizin severek yiyeceği Boşnak Mantısı her ne kadar zahmetli olsa da; tadı ve muhteşem görüntüsü bu zahmete değiyor.

İç harcı kıyma olan bu mantı çeşidi kızartılarak yapılmaktadır. Tepside yapılan bu mantı çeşidi kaymakla birlikte hazırlanmaktadır. İçerisine sürülen sosta kaymak önemli bir yer almaktadır. Yiyenlerin aklında uzun süre kalacak olan bu mantı çeşidi oldukça emek gerektiren bir yemektir. Sizlerde hem misafirlerinizi hem de kendinizi akşam yemeğinde mutlu etmek istiyorsanız Boşnak mantısını gönül rahatlığı ile yapabilirsiniz.

Bizler sizler için farklı ülkelerin yemek kategorisinde bulunan mantı çeşitlerinden bahsettik. Gerisi sizlere kalmış… Seçeceğiniz mantı çeşidi ne olursa olsun severek yiyeceğinizden hatta ayda en az 1 kere yapacağınızdan eminiz. Şimdiden hepinize kolay gelsin, afiyet olsun…




LEZZET MANTI

Türkiye'nin Lider "Kayseri Mantı Üreticisi"

TALEP FORMU
TOP